top of page
  • תמונת הסופר/תשאול זגהר

טיפים לג'יו ג'יטסו - נמרוד לוקאס

טכניקות מלמעלה - מטרה כללית: לעבור שומר ולהכניע 1 בשומר סגור, המטרה היא לפתוח אותו ולהגיע לשומר פתוח, כדי להתחיל לנסות לעבור. 2 בשומר פתוח המטרה היא לעבור את הרגליים של היריב לחצי שומר, רוכב צידי או רוכב מלא. 3 באופן כללי, כדי לעבור שומר, צריך לקבע חלק מגוף היריב, ולעבור מעליו. הבחירה הנפוצה היא אגן ואחת הרגליים. 4 במצב כריעה בתוך שומר לא מכניסים יד אחת בן הרגליים של היריב, כי היריב מקבל את הצד וזו תנוחה מאוד חשופה להתקפות, לכן עדיף להכניס שתי ידיים, אחת מתחת לכל רגל. בעמידה אפשר להכניס יד אחת כי אין ליריב מספיק מנוף להתקפה. 5 ללא חליפה אין טעם לנסות ולהכניע מתוך שומר. גם עם חליפה מדובר במעט מקרים, במיוחד חניקות. 6 בעמידה בתוך שומר פתוח, אם היריב קם לשומר בישיבה, זה התזמון לשים יד על הכתף שלו ולקפוץ מעל הרגליים שלו או לעשות גלגלון. 7 בשומר פתוח, אם תופסים את הברכיים של היריב, הוא לא יכול לקפל את הרגליים ולחסום את המעבר עם הברכיים, לכן אפשר לדחוף את הרגליים שלו, אבל אם תופסים את המכנס קרוב לכף הרגל, יש יותר מנוף למשוך את הרגל כולה. 8 בשומר פרפר כדאי להצמיד את הרגליים של היריב אחת לשנייה, ואז לקבע את שתי הרגליים ביחד לרצפה. 9 בחצי שומר ורוכב צידי, אם מקבעים את הראש של היריב כלפי חוץ, בין האמה לכתף, ולוחצים עם הגוף, כך שלא יוכל להסתובב פנימה עם שאר הגוף, הלחץ על הראש של היריב מונע ממנו להחזיר שומר עם האגן, וגם מסיח את דעתו לפני התקפה. 10 בחצי שומר אפשר כבר להכניע (תזכורת: בתוך שומר כמעט בלתי אפשרי). 11 מרוכב צידי חובה להכניע. 12 ברוכב מלא אפשר להעביר רגל אחת מתחת לראש של היריב, לוותר על חלק מהיציבות ולהרוויח אופציות להכנעה. 13 במצב ברך על החזה, אפשר להתקיף את שתי הידיים של היריב. כדאי לעבור מהרחוקה לקרובה. 14 כדי לפתוח שומר בקלות – כדאי להיעמד – אבל תוך כדי שליטה על יד אחת של היריב.

טכניקות מלמטה – מטרה כללית: להביא לשומר, להכניע או להפוך ולהכניע 1 גם בהתקפות וגם בהגנות, לא כדאי לשכב עם הגב שטוח על הרצפה, גם כי התקפות מתחילות מלקיחת תנופה, וגם כי ליריב יותר קל לקבע לרצפה עם משקל הגוף שלו. 2 בשומר סגור אפשר להתקיף את הצוואר כדי להכניע ישירות, או לנסות להפוך ולהכניע בשלבים. בלי חליפה כשלב ראשון כדאי לקחת את המרפק. 3 לא כדאי להתעקש על שומר סגור אלה אם כן היריב הרבה יותר חזק וכבד. שומר סגור הוא מצב מקובע, לכן אין ממנו הרבה התקפות. אם היריב יותר גדול באופן משמעותי, משתלם להחזיק שומר סגור חזק בתור מצב שקל להגן בו, ושההתקפות ממנו בטוחות יחסית. 4 ברוב ההתקפות, גם בשומר סגור ובמיוחד בשומר פתוח צריך להזיז את האגן הצידה לפני שמתקיפים. 5 שומר פתוח צריך לתפוס את היריב לפחות בשתי נקודות אחיזה. 6 בשומר פתוח כמעט בכל התקפה אפשר לעבור מניסיון להכנעה לניסיון להפיכה ובחזרה. 7 שומר פתוח וקיפוד הם מצבים שקולים, אם היריב כמעט עובר, אפשר להתגלגל לקיפוד, ולחזור לשומר. 8 במצבים שהיריב כמעט עובר את הרגליים, יש כמה התקפות של הרגע האחרון – כמו Bicep lock, משולש הפוך, וחניקות שבהן נותנים ליריב לעבור כדי שייפול על החניקה. 9 בחצי שומר לא כדאי למשוך את היריב כי המשיכה עוזרת לו לעבור. יוצא דופן אחד הוא Underhook על היד הרחוקה. 10 בחצי שומר עדיין אפשר להכניע מלמטה, במיוחד התקפות על הצוואר. 11 יותר קל לשלוט בידיים של היריב אם תופסים אותן צמודות לגוף – האמה מלפפת את ידי היריב בינה לגוף, ויותר קל לתפוס יד אחת מאשר שתיים. לכן התחלה של התקפה מאוד נפוצה היא להכניס אמה מתחת ליד אחת של היריב כדי לקחת רק את השנייה. 

הערות כלליות ללחימה על הקרקע 1 כמעט תמיד underhook יותר חזק מ Overhook. 2 חוץ ממצבים קיצוניים, לא כדאי ליישר את הידיים עד הסוף. ביישור אין רווח מבחינת כוח, אבל נחשפים להתקפות על היד. 3 תרגילים מורכבים אפשר לחלק לשלבים, כשבהרבה מקרים יש שלב אחד שהוא "נקודת אל-חזור". אם מגיעים אליו בהדרגה, ובצורה שהיא לא גלויה לגמרי אפשר להימנע מהרבה שימוש בתנופות גדולות ובכוח לא הכרחי. הרבה פעמים יש רגע שבו צריך להסתכן בהתקפת נגד כדי להשיג את נקודת האל-חזור, אבל תרגיל שבנוי טוב ייתן פתרונות בדיוק לעניינים האלה. מאפיין אחד של הנקודה הזאת הוא, שמהרגע שמגיעים אליה, בהשקעת כוח קטנה, אפשר להזיז את היריב בצורה שהוא לא יוכל להתנגד אליה. 4 אין כמעט שימוש לאגודל באחיזות. 5 ריתוקים מועילים לייאוש, התשה או בלבול היריב. מריתוק טוב אפשר לעבור להכנעה, אבל אין טעם לרתק ולא להכניע כי בסופו של דבר היריב ייצא ממנו. 

הערות לשימוש בחליפה 1 תפיסה חזקה בקצות השרוולים של היריב היא להחזיק עם ארבע אצבעות מבחוץ, בלי האגודל. 2 אם תופסים בשרוול בגובה מרפק, כדאי להחזיק עם שלוש אצבעות כמו בג''ודו. 3 אפשר להשתמש בדשים ובחגורה כדי לקשור גפיים או לייצר נקודות אחיזה. 

הערות לקרב קרקע בלי חליפה 1 בלי חליפה היריב חלק – לכן יש אחיזות שונות. 2 ברוב התרגילים, במקום לתפוס את השרוול, התחליף הטבעי הוא המרפק. במקום הדש, תופסים בעורף. 3 אם אין חליפה, לא כדאי להיות למטה, אלה אם יש רעיון מיוחד להתקפה. האפשרויות להתקפה רגילה מלמטה מוגבלות בגלל שאין הרבה נקודות אחיזה על היריב. 4 בהפרשי משקל אין ברירה חוץ מלהיות למטה.

81 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page